Schouten Architecten

Andel

/

Wonen in Andel


/1 /2 /3 /4 /5 /6 /7 /8

Student: Jan Dirk Schouten
Mentoren H.Engel/ J.Westrik/ H.Mihl

In het dorp Andel staat een verouderd ouderencomplex. De impact van de vergrijzing vereist een integrale benadering van het dorp als eenheid van wonen en recreeren. Het complex word vervangen door een zorgcentrum met een brede dorpondersteunende functie. Het kavel met het ouderencomplex wordt heringericht tot zorgzone en brengt een verbinding tot stand met de oude fabriek aan de kop van het dorp als potentieel woon- en recreatiegebied.

Door een ketting van plekken te maken ontstaat er een verbinding tussen het oude dorpscentrum en de fabriek als potentieel woon- en recreatiegebied.

Het kavel wordt ingedeeld met vrijstaande woningen, geschikt voor ouderen.
De behoefte aan 3-kamerappartementen wordt geconcentreerd in twee gebouwen, zodat zorg effectief kan worden toegepast.

Het zorgcentrum vormt een verbinding tussen de plekken van de route. Het hoofdvolume wordt hierdoor ambivalent omdat het meerdere voorkanten heeft.
Het dak wordt ingezet als organiserend middel en vormt een formele begeleiding van de route. Door draaiing, combinatie en versnijding van de verschillende geometrieen van zorgcentrum en woningen omtstaat er a.h.w. een flakkering in de betekenis van de gevels.